Zastawa stołowa

Wspaniały smak i aromat starannie przyrządzonej potrawy to gwarancja sukcesu działalności gastronomicznej. Jest jednak coś, co w wysokim stopniu wpływa na jakość podania. Aby cieszyć się niesamowicie atrakcyjnym i oryginalnym wyglądem każdego dania, należy zadbać o odpowiednią zastawę stołową. Wpływa to w wysokim stopniu na satysfakcję gości, bowiem dobrze zaserwowany posiłek smakuje o wiele lepiej. Obok ściśle ustalonych reguł podania każdej potrawy musimy wiedzieć również jak dobrać elegancką porcelanę.

Wybór naczyń na rynku jest ogromny, ale przede wszystkim musimy zastanowić się co będzie pasowało do samego wnętrza restauracji. Wybrana porcelana stołowa i dostosowany do niej odpowiedni zestaw szkła gastronomicznego oraz sztućców musi tworzyć wspaniałą i zwartą kompozycję. Stylistyka podania jest bardzo ważna i wszystko musi do siebie pasować. Menu zawsze harmonizuje z wystrojem wnętrza i tak samo musi być dobrana do niego wspaniała porcelana. Ozdobne podanie musi przede wszystkim podkreślić walory estetyczne dania. Tak samo jak potrawa, tak również i napój gorący oraz zimny zasługuje na osobny rodzaj podania. Kawiarnie serwują kawę w wielu postaciach i każda z nich podawana jest w innym naczyniu. Porcelana i szkło muszą być do tego dostosowane. Podanie kawy mocca, espresso, macchiato, cappuccino oraz late wymaga nie tylko konkretnej postaci, ale również użycia odpowiedniej filiżanki. Mimo że nie jesteśmy we Włoszech, serwowanie kawy obwarowane jest pewnymi regułami, których należy się trzymać. To samo dotyczy również herbaty. Każdy rodzaj, czarna, czerwona, zielona, ice tea zasługują na podanie w pięknych filiżankach wyposażonych w sitko umożliwiające najlepsze zaparzenie napoju. Zaparzacze przyjmują współcześnie rozmaite formy. Dzięki nim możemy podać coraz bardziej aromatyczną i smaczną kawę oraz herbatę.

Same napoje to jednak nie wszystko. W każdej kawiarni nacisk powinien być położony na elegancję podania. Dotyczy to także ciast, tortów, deserów lodowych, sorbetów, koktajli, czekolady oraz wielu innych deserów. Współczesna sztuka kulinarna jest wyzwaniem dla producentów porcelany. Powstaje coraz więcej przepisów na efektowne i smaczne wypieki oraz zimne desery. Ich fantazyjność wymaga użycia odpowiednich talerzy, form, półmisków, miseczek oraz pucharków, dzięki którym danie będzie się prezentować jeszcze lepiej. Zawsze zwracamy uwagę na jakość podania. Smak i zapach zachęcają nas oczywiście do skosztowania deserów, ale nic tak nie zdobi jak piękne podanie. W przypadku dań słodkich ma ono szczególne znaczenie. Współcześnie finezyjne desery podnoszą prestiż każdej kawiarni i restauracji, a więc warto zainwestować w odpowiednią porcelanę, której zestaw będzie można w każdej chwili ewentualnie poszerzyć.

Zastawa stołowa musi być przede wszystkim spójna stylistycznie. Połączone chaotycznie talerzyki z filiżankami o innym wzorze i kolorze to nie jest dobre rozwiązanie, chyba że posiadamy pewną koncepcję i urozmaicenie jest zamierzone. Jednak każdy element powinien być ściśle dobrany do reszty zestawu. Odnosi się to również do srebra oraz szkła stołowego. Nic tak nie zdobi stołu jak piękne kieliszki oraz sztućce dobrane do stylu porcelany. Biała i gładka zastawa stołowa pasuje do każdego rodzaju szkła oraz srebra, ale nie do każdego dania. Musimy mieć zatem na uwadze całość, łącznie z wystrojem wnętrza oraz rodzajem potrawy. Jeżeli restauracja lub kawiarnia urządzone są w stylu tradycyjnym i wyposażone w antyki, a w menu znajdują się dania przyrządzane według dawnych przepisów, nie należy wybierać minimalistycznej porcelany o nowoczesnych kształtach. Przepych bynajmniej też nie jest dzisiaj modny, dlatego należy dobierać poszczególne elementy z umiarem.

Bardzo ważna jest praktyczność poszczególnych komponentów. Powinny mieć łatwy w obsłudze kształt oraz wzór, który będzie pasował do ewentualnych wprowadzanych na bieżąco zmian wystroju wnętrza. Zastawa stołowa musi być doskonale wyważona i odporna na drobne uszkodzenia spowodowane użyciem detergentów lub nieustannym myciem w zmywarkach przemysłowych. Należy wziąć pod uwagę fakt, że konkretny serwis będzie bardzo często używany. Nie jest to zastawa stołowa w naszym domu, którą wyjmujemy tylko wtedy, kiedy spodziewamy się ważnych gości. W restauracji i kawiarni każdy dzień jest specjalną okazją, ponieważ każdy klient jest ważnym gościem. Porcelana musi być zatem jednocześnie elegancka oraz solidnie wykonana. Bardzo ważną kwestią jest poręczność, która podnosi nie tylko komfort spożywania posiłku oraz smakowania napoju, ale również obsługę gości przez personel. Naczynia o wymyślnych kształtach, źle wyważone i niepraktyczne ulegają najczęstszym uszkodzeniom lub całkowitemu zniszczeniu. Piękna zastawa stołowa nie musi być niefunkcjonalna. Na rynku istnieje bardzo szeroki wybór porcelany, spośród którego każdy może wybrać coś dla siebie i na potrzeby własnej restauracji, kawiarni, czy hotelu. Piękny serwis to odpowiednio dobrany zestaw naczyń. Przede wszystkim jednak musimy zwrócić uwagę na to, co oferuje dany producent. Jeżeli decydujemy się na daną porcelanę, dobrze jest, jeśli mamy możliwość poszerzenia zestawu o nowe komponenty. Nigdy nie wiemy do końca jak będzie wyglądało nasze menu. Współczesna zastawa stołowa jest nieustannie dostosowywana do nowych potraw, takich jak fondue, pizza, tarta i wiele innych. Większość dań możemy serwować w standardowych półmiskach, tacach, talerzach i misach. Istnieją jednak potrawy, które wymagają specjalnego naczynia, w którym będą podane.

Zastawa stołowa to nie tylko filiżanki, talerzyki, talerze, miski i półmiski. To również naczynia ułatwiające ich sporządzenie. Wysokiej klasy porcelana może być wkładana do piekarnika i stosowana zamiast metalowych blach oraz garnków. Spójny zestaw zdecydowanie ułatwia obsługę gości, ponieważ nie trzeba przekładać potraw z naczynia do naczynia. Na stole porcelana musi być jednolita, ale w kuchni zazwyczaj mało kto o to dba. Tam poszczególne naczynia mają być przede wszystkim funkcjonalne. Porcelanowe misy, półmiski, talerze do tarty i poszczególnych ciast umożliwiają podanie potrawy od razu po wyjęciu z piekarnika.